Ensi viikolla alkaa Heli Laaksosen Aurinkokiarros

Uutiset

Viime päivät ovat vieneet sanamaijaa sinne tänne. Viikonvaihde meni Turun Kirjamessujen parissa, jotka vetivät yleisöä paikalle sankoin joukoin. Helposti aistittavaa viime hetken jännitystä alkaa olla ilmoilla, sillä ensi viikolla alkaa Helin pitkään odotettu runokiertue Aurinkokiarros.  Järvenpäästä aloitetaan 17. lokakuuta.

– Turun kirjamessut ol kaikkie aikojen kolmanneks vilkkain, ja sen kyl huamas. Puhusin varma jokasen 23 500 messukävijän kans! Oli sympaattist, et sain nii erityisen pal tervessi loimaalaisilt, et nährä sit Kalliohovin keikal. Mukavast sin on porukka tulossaki vaik hyvi viäl mahtuki. Olen muute tänä syksyn saanu sukusetvimises selvil, et mul o sukujuuri Loimaal! Mut niist enemmän keikal sit. Saa tulla ilmottautuma, jos käy ilmi, et sukku olla, Heli ynnäilee viime päiviä.

Juuri nyt on hyvä hetki rauhoittua toviksi, kerrata ja pohtia tulevaa.

– Nyy o ollu ihana henkähtä tääl koton, hakke metäst suppilovahveroi ja kattella akkunast ko naapur teke viimessi syyskyntöi. Kirjamessuil mul ol viistoist erisorttist esityst, runohetki Mäkimattilan Kyästin ja Lauri Tähkän kans, omi piäni lypsyjakkaraesiintymissi, haastateltavan olemissi ja haastattelui. Ne on kaik semmossi hyvi lyhkässi, 20-minuuttissi siin messuhulinan keskel. Yleisön kans olikin puhe, et o ihana lähte runokiartueel, misä saa kaikes rauhas esiintty pualtoisttuntti, jutella ilman kiiret ja häly ihmisten kans, Heli jatkaa.

Lähestyvä kiertue mielessä kaiken aikaa

Paljon tehdään töitä, jotta kokonainen kiertue saadaan viimeistä piirtoa myöden valmiiksi. Suunnittelu on aloitettu jo kuukausia sitten ja nyt loppusuoralla kotikin täyttyy lavasteiden viimeistelyistä. Tämä on kieltämättä syksyn kohokohta niin Helille kuin yleisöllekin. Helin illat tarjoavat hauskaa kuunneltavaa kuin myös kekseliästä katseltavaa – kuka muu voisikaan keksiä päällystää aitasta löytynyttä jumppapalloa patalapuilla?

– Alkava kiartue mul o koko aja miäles. Mun suunnittelemat aurinkomaiset lavasteet o valmistunu ja nee mää hae Laitlast, Sulotekilt, siin samas saan keikkahameen viimeset sovitukset ompelijalt. Uus, jännä taustanauhaluannos tuli kans kuultavaks. Tavaroitten pakkamises olen tosi huano, ja huusholli näyttä silt ko kolm päivä enne joulu. Olenki anellu mun siskoltani, et jos hän tulis vaik tunniks kattoma mun perä, et mitä mää kiartuekapsäkkeihi heittelen ja misä järjestykses. Viime vuaren kirjamessuil pakkasin itte, ja mul ol mukan 13 erilaist sukkahousu, mut vaa yks pait, mitä hotellihuanees sit öisi virutin.

Yllätysnäyttely kiertueella

Heli on viime vuosina pitänyt useita taidenäyttelyitä ja hänen teoksiaan on ihailtu ja kiitelty. Aurinkokiarros pääsee osalliseksi monitaiturimaisen Helin taiteesta, sillä runokiertueella yleisölle on tarjolla myös pienimuotoinen taidenäyttely. Toki mukana on myös elokuussa julkaistu uutuus Aurinko. Porkkana. Vesi. -kirja (WSOY), joka on pohjana kiertueen elämänmakuiselle runoudelle.

– Aurinkokiarrokse erikoisuus on kiärtävä tairenäyttely. Mul on ollu viime vuasin ussempiki maalausnäyttely eri pualil Suame – ja nyy päätin otta osan töist mukka kiärtämä. Olen rakennuttanu pyäril kulkevan seinämän, mihe saan kiinnitetty ainakin kymmene eri teost. Se pystytetä sit keikkapaika aula, nii et neki saava hyvi ajan kuluma, kenel o hyvä tapa tulla ain tuntti ennen tilaisuure alkku paikal. Olen suunnitellu samas tairearpajaisten pitämist, Heli vinkkaa.

Mikä sydämestä tulee, se sydämeen menee -lause kuvaa hyvin tätä kiertuetta.

AURINKOKIARROS-kiertuelista

to 17.10. JÄRVENPÄÄ, Järvenpää-talo *
pe 18.10. LOIMAA, Metsämaa, Kalliohovi **
la 19.10. LAHTI, Konserttitalo **
su 20.10. KUUSANKOSKI, Pato Areena **
ma 21.10. SALO, Kulttuuritalo KIVA **
ti 22.10. PORI, Promenadikeskus **
ke 23.10. TURKU, Turun VPK:n talo **
su 27.10. HÄMEENLINNA, Verkatehdas **
ti 29.10. HELSINKI, Savoy-teatteri *
ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali **
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio **
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali **
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo *

Runokeikat klo 19.

Lipunmyynti:
(*) Lippupiste / (**) Ticketmaster

Mynämäen runoiltaan lippuja myy myös:
– Mynä-Kukka, Kirkkokatu 1, Mynämäki
Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-15, su 11-15
Mynä-Kukan lipunmyynnissä vain KÄTEISMAKSU!

Kiertueen ikäraja 12 v.