Heli Laaksoselta tulossa uusi kirja ja runokiertue

Uutiset

Heli Laaksosen alkuvuoden päivät ovat täyttyneet mitä monipuolisimmista töistä, tapahtumista ja vierailuista. Kevään johtavina teemoina on kuitenkin syksyllä ilmestyvä runokirja Aurinko. Porkkana. Vesi. (WSOY) ja runokiertue Aurinkokiarros (Gramofoni).

Aurinko loistaa sanamaijan syksyssä

Aurinko kulkee radallaan ja kuu omallaan – ja joinakin vuosina sanamaija Heli Laaksonen heittää runorepun selkäänsä ja lähtee hänkin kiertämään maata – Suomen maata. Runokiertue Aurinkokiarros stoppaa 12 paikkakunnalle viihdyttämään, elähdyttämään, liikuttamaan sydäntä.

Lounaismurteinen runoilta koostuu pitkälti uusista runoista. Elokuussa 2019 ilmestyvää Aurinko. Porkkana. Vesi. -runokokoelmaa on odotettu pitkään. Helin edellisestä aikuisille suunnatusta runokokoelmasta on kulunut kahdeksan pitkää, harmaata vuotta. Teos on lounaismurteinen runokirja kaikesta tärkeästä ja maailman hulluudesta. Helin tapaan painava ja kepeä, hauska ja riipaiseva vuorottelevat – tuonpuoleinen väikkyy taustalla, mutta rakkaus lämmittää kuin sisaren sininen pipo.

– Voi iankaikkine, kosk olen viimeks oikken kunnol päässy runokiartuel? Mahtok ol 2015 viimeks! On kertyny uussi jutui ja uussi runoi, mitä hyppän laval mun omil, rakkail kuulijoilleni esittämä. Runokirjan julkasemisest vast kaua o. Muistaks, kosk ilmestys mu erelline, se Peippo vei? 2011! Melkken tekis miäl lukijoilt antteks pyyttä. Mut nyy mää korvan kaike – alkusyksyst syäksy painokoneist ilose-oranssine, terveelline, runokokoelma Aurinko. Porkkana. Vesi. Siit mää annan näytte jos toisenki – ja lisäks yleisön pyynnöst klassikoi ja vaik uutisrunojaki, mitä olen viime vuasin uutterast kirjottanu. Tiätyst pulputan kans kaikesorti sattumuksist, mihe mää jatkuvast jourun. Sen kaikki jo tiätä, et unhotin kääretortu auton katon pääl, mut olenk mää esimerkiks kertonu siit, ko mul katkes pikkuhousujen kuminauha juur enne laval nousemist ja…”, Heli muistelee.

Helin runokeikoilla käyneet tietävät, että luvassa ei ole koreografian juhlaa eikä tulishow’ta. Sen sijaan kuulijaa hellitään sanoilla, hauskoilla jutuilla, runon ääreen hiljentymisellä. Whatsapp-viestejä ei pyydetä lähettelemään, eikä yleisöä häiritä interaktiivisuudella – ellei sellaiseksi lasketa toiverunopurkkia, johon voi ennen keikkaa pudottaa vinkin, mikä runon haluaisi lavalla kuulla. Runokiertueelle saapuvan vierailijan on syytä varata parkkiaikaa ainakin puoleksitoista tunniksi.

– Ei sitä välttämät tart etelänmail lähte valohoitto saama ja hermoi lepuuttama. Yhtlail voi kotomainen kulttuurelämys sysätä arkpäiväset ajatukset ja maalliset murhet hetkeks tiätymättömil teil. Runoiltoje lämpimä-lempiä yhteishenk o vitamiini ja tehohoito syksyn pimiöil. Mää koitan mun runo-ohjelmani ja lavastukseni sil taval koota, et ihmine lähtis kotti keviämmäl miälel ko tulles ol, piän aurink syrämen tilal, Heli jatkaa.

Suomalaisten kirjahyllyihin on lähes 20 vuoden aikana löytänyt kaikkiaan 250 000 Laaksosen kirjaa. Runokirjoja on ilmestynyt kolmessa eri maassa, äänikirjoista on myönnetty kaksi kultalevyä ja saavutettu yksi Finlandia-ehdokkuus. Kiertueelle lähdetään kahdeksannen kerran. Mihin suuntaan ollaan nyt menossa, mihin on tultu: onko kaikki silkkaa somea ja suoratoistoa, in english, please? Vieläkö tarvitaan suomalaista puheenpartta, Runo-Suomea? Vielä! 

AURINKOKIARROS-kiertuelista

to 17.10. JÄRVENPÄÄ, Järvenpää-talo *
pe 18.10. LOIMAA, Metsämaa, Kalliohovi **
la 19.10. LAHTI, Konserttitalo **
su 20.10. KUUSANKOSKI, Pato Areena **
ma 21.10. SALO, Kulttuuritalo KIVA **
ti 22.10. PORI, Promenadikeskus **
ke 23.10. TURKU, Turun VPK:n talo **
ti 29.10. HELSINKI, Savoy-teatteri *
ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali **
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio **
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali **
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo *

Runokeikat klo 19.

Lipunmyynti:
(*) Lippupiste
(**) Ticketmaster

Mynämäen runoiltaan lippuja myy myös:
– Mynä-Kukka, Kirkkokatu 1, Mynämäki
Avoinna: ma-pe  9-18, la 9-15, su 11-15
Mynä-Kukan lipunmyynnissä vain KÄTEISMAKSU!

Kiertueen ikäraja 12 v.