Heli Laaksosen Aurinkokiarros-runokiertue puolivälissä

Uutiset

Viime viikon torstaina Heli Laaksosen suosittu Aurinkokiarros-runokiertue starttasi Järvenpäästä. Kiertue on jo ehtinyt vierailla lisäksi Loimaalla, Lahdessa, Kuusankoskella, Salossa, Porissa ja eilen täpötäydessä Turun VPK-talossa.

Helin runokeikoilla käyneet tietävät, että luvassa ei ole koreografian juhlaa eikä tulishow’ta. Sen sijaan kuulijaa hellitään sanoilla, hauskoilla jutuilla, runon ääreen hiljentymisellä. Whatsapp-viestejä ei pyydetä lähettelemään, eikä yleisöä häiritä interaktiivisuudella. Intensiivinen noin parin tunnin runoehtoo pitää kuulijan otteessaan, joten silloin ei tarvitse myöskään somettaa.

– Ai nii, olen pruukannu näil Aurinkokiarroksil kirjotta somelupaklapui (niil, kenen täyty lähipiiril selittä, mink tähre oli somest pois klo 19-20.45). Joitaki olen jo myäntäny, Heli naurahtaa.

Runoiltojen lavaa sävyttävät mm. 6 suurta aakkosta, lypsyjakkara, patalapuilla päällystetty jumppapallo ja yleisöstään onnellinen runonkirjoittaja siinä kaiken keskellä. Nähtävyys sinänsä on myös Helin tätä kiertuetta varta vasten teettämä kiertuehame, jonka lukuisat ristipistotyöt sisältävät monta mielenkiintoista tarinaa, jotka avautuvat yleisölle runoilloissa. Seuraava Aurinkokiarros nähdään sunnuntaina Hämeenlinnassa ja ensi viikon maanantaina Helsingissä. Marraskuun puolella jatketaan Yläneellä, Mynämäellä, Lohjalla ja Tampereella.

– Kyl se on pare, et itte tulette kattoma – pyrskähtelevä sali, mun mukanani elävä ja palava yleisö, tervetulo! Viikoloppun o taas luvas runoliahumist yleisön kans. Saa nährä mitä lavakaaost saan viäl aikkaseks, Heli miettii.

Heli on viime vuosina pitänyt useita taidenäyttelyitä ja hänen teoksiaan on ihailtu ja kiitelty. Aurinkokiarros pääsee osalliseksi monitaiturimaisen Helin taiteesta, sillä runokiertueella yleisölle on tarjolla myös pienimuotoinen taidenäyttely. Toki mukana on myös elokuussa julkaistu uutuus Aurinko. Porkkana. Vesi. -kirja (WSOY), joka on pohjana kiertueen elämänmakuiselle runoudelle.

Meil o mun kiärtävä tairenäyttely aulas, nii et saat ajan kuluma, vaik tulissit tuntti enne. Kiartueel myäski ylittepursuva runokaup – ja esimerkiks upouut, harvinaist Aurinkoporkkanavesi-kirjan tehtäväkirja myynnis, Heli tähdentää.

AURINKOKIARROS-kiertuetta jäljellä:

Aurinko nousee joka päivä kello 19
su 27.10. HÄMEENLINNA, Verkatehdas **
ti 29.10. HELSINKI, Savoy-teatteri *
ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali **
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio **
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali **
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo *

Lipunmyynti:
(*) Lippupiste / (**) Ticketmaster

Mynämäen runoiltaan lippuja myy myös:
– Mynä-Kukka, Kirkkokatu 1, Mynämäki
Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-15, su 11-15
Mynä-Kukan lipunmyynnissä vain KÄTEISMAKSU!

Kiertueen ikäraja 12 v.

Järj. Gramofoni ja Hulimaa