Heli Laaksosen Aurinkokiartueen viimeiset runoillat tällä viikolla

Uutiset

Heli Laaksosen Aurinkokiarros-runokiertueen viimeiset runoillat ovat tällä viikolla. Lokakuussa Järvenpäästä startannut kiertue on kerännyt jo yli 2000 kuulijaa eteläisessä Suomessa. Tällä viikolla on jäljellä vielä Yläne, Mynämäki, Lohja ja Tampere.

Runoillan ytimessä on uuden Aurinko. Porkkana. Vesi. -kokoelman runot sekä yleisön suosikkeina aina olleet Helin humoristissävytteiset maailmanmenon päivittelyt. Viimeisellä viikolla Helin laahuksellinen juhlahame, iloisen kirjavaksi patalapuin päällystetty jumppapallo, maitotölkkien muovikorkeista turhaan muovijätteeseen kantaa ottava teos Kätevä lumisade -taustakangas ja lähes metrin korkuiset uniikit styrox-aakkoset A U R I N K pelmahtavat esiintymislavalle tiistaina Yläneen yhtenäiskoulun juhlasalissa, keskiviikkona Mynämäen lukiossa, torstaina Lohjalla ja perjantaina Tampere-talossa.

MITÄ MÄÄ TIÄRÄN YLÄNEEST?

Heli istahti toviksi Yläneen äärelle seuraavin miettein;

– Yläne o ihmeelline. Se kirjoteta iha Yläne, mut tilanttest riippue se voira äänttä Pöytyä. Joskus Riihikoskiki ja Kyrö ja Karinaine lausutaan kans Pöytyä. Nämä kuntahallintokiamurat on tämmössi

Yläneel o sulone tunnuslause: Lähellä sydäntä. Ens se vaikutta ihan tavalliselt makialt mainossutkaukselt, mut ko näke tunnuskuvanki, ni syrän sula. Yläneen logos o nimittäis heijän pitäjän rajat, ja ne muarosta semmose hyväl-miälkuvituksel-hiuka-syränt-muistuttavan lohkare.

Yläneelt on kotosi mun lempitankokuninkas Kyästi Mäkimattila. Runoilija P. Mustapää o asunu siäl mukulanas. Lisäks Yläneel o ainut Luantokapinetti mink tiärän ja kauhian lutussi koululaissi. Olen nähny heit lähelt.

Pöytyäst tule miäle, et virolaisil olis varma hankala laussu Pöytyä. Heil ei ol meijä diftongei, ie ja yö on heil ee ja öö, nii et työmies on töömees ja yötyö on öötöö. Sikäläise suame opiskelijat tuskitteleva, et mist voi muista, oliksee pöyreä pyötä vai pyöreä pöytä? Eik siin miäles vois olla myäski olemas vaik Pyötyä?

Pöytyä kuulosta vähä verpilt, samal taval ko täytyä. Täytyyks mun? Ei täydy. Pöytyyks mun? Ei pöydy!

Sit mul tule miäle, et mun opiskeluaikane riahumakaveri on Pöytyän nykyne kunnajohtaja! Sit tule miäle et ei see olekka, ko Oripään… Ja siit et see o jo vaihtanu tyäpaikka senki jälkke.

Nii siit Riihikoskest! Riihikoskel o luamumylly, se o varma! Ja nee kryynit mää tunne. Olen 2011 vuarest saak jakanu Kodiksamia-kirjallisuuspalkintto. Nimi tule täst mu nykysest asuinseurust Kodiksamist ja palkinto tiätyst haasta olemasolollas Finlandian. Mää valikoitte joka vuas 6 kirja, mist olen eniten tykänny, ja omast miälest parhamal mää lahjotan 30 000 ohrankryyni. Halusin, et kryynit on kunnollissi ja rakkaurel tehryi ja nii mää löysin Lapist Pyörni-kaffilan hyllyst Riihikoske luamukryynit. Olen mää meijän naapurkylän Haudan Karikon myllyn kryynejäkin käyttäny.
(30 000 ohrankryyni o muute n. 300 kramma, mut mää olen ollu reilu miäs ja ojentanu koko kilon pussi!)

Yläneel asu kulttuurväkke. Paik on tunnettu siit, et ko siäl jotta järjestetä, ni väki lähte liikkel kans, vaik mikä lehmätaiteennäyttely olis. Sen tähre mää olen tämän Aurinkokiarrokseni paikaksiki Yläneen valinnu. Sit se o viäl tommosel kiahtoval rajavyähykkel Satakunnas ja Varsinais-Suames – meinasin et sin olis helppo pyyhälttä Eurast ja Säkyläst ja Aurast ja herravarjele Turustakin tule suara tiä. Paattisilt ainaki.

ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo

Lippuja myy Ticketmaster ja Tampereen keikalle Lippupiste.
Lippuja myös ovimyynnistä tuntia ennen illan alkua.

Lisätiedot: www.gramofoni.fi/runorundi-heli-laaksonen-aurinkokiarros ja www.hulimaa.fi