Heli Laaksosen kirjoittama Eloheinäkesä kesäteatteriin

Uutiset

Kuva Samppalinnan Kesäteatterin lehdistötilaisuudesta 20.3.2017.
– Mää olen hankkinu puukameran (mererannalt löytys!). Täsä oteta sil kaverkuva Eloheinäkesän päähenkilöitte Jarmo Koske ja Markku Huhtamon kans, Heli kertoo.

Heli Laaksosen kirjoittama uutuus Eloheinäkesä nähdään kesällä Turussa, Samppalinnan Kesäteatterissa. Näytelmä on tilaustyö Suomi 100 juhlaohjelmistoon ja musiikkia teokseen säveltää Lauri Tähkä. Päärooleissa nähdään Jarmo Koski ja Markku Huhtamo. Kantaesityksen ohjaa toinen käsikirjoittajista Heikki Sankari.

Käsikirjoittaja Heli Laaksosen mietteitä Eloheinäkesästä:

– Eloheinäkesän syntyhistoria alkoi ajan ja elämän ihmettelystä. Miksi aika kulkee aina vain eteenpäin – voihan paikkojenkin välillä suhata edestakaisin, miksi ei aikojen? Jospa elämä alkaisikin eläkkeestä ja siitä ihminen sitten lähtisi työelämään kaikki viisaus päässään, koko ajan nuorentuen… Näin lähdetään kulkemaan vuodesta 2027, nähdään 2000-luvun milleniumhuumaa, 1990-luvun lamaa, takavuosien ilmiöitä joukko-opista kesäfestivaaleihin ja koulun hiihtokilpailuihin.

Rakenteeltaan Eloheinäkesä on jopa elokuvallinen. Aikakerrostumat on rakennettu niin, että vastaus tulee ennen kysymystä!

Päähenkilöinä on suurten ikäluokkien edustajia hyveineen ja paheineen. Sukupolvikokemusta ei ole kuvattu ahdistuksen ja nälän kautta, vaan lihavien vuosien ja hassujen sattumien valossa – sekä eläkkeellä olevien opettajien silmin. Paljon nähneet ja kokeneet kansankynttilät eivät kätke ylivertaisuuttaan vakan alle. Kuka kissalle patsaan pystyttää, jollei kissa itse! Absurdien ja vitsikkäiden käänteiden lomassa häivähtää myös melankolia.

Komediallisuus on kuitenkin kaiken ytimessä. Toinen käsikirjoittaja, teatterimies Heikki Sankari, on anonut armoa, ettei minuutin sisään tulisiyli neljää vitsiä. Tämä on ollut vaikeinta toteuttaa.

– Kosk ain yhrest vitsist tule miäle toine ja siit kolmas ja sit, Heli naurahtaa.

Näytelmässä toki kuullaan turkulaistakin murretta, mutta murretta tärkeämpää on se, että dialogi olisi mahdollisimman luontevaa. Näyttelijöiden kanssa muovataan repliikit kunkin suuhun sopivaksi. Kun näyttelijä – vaikkapa Huhtamon Markku – sattuu olemaan Rovaniemeltä, miksei sympaattista mie-sanaa kuultaisi lavallakin.

Eloheinäkesä on puhenäytelmä, mutta puhenäytelmä ei toki ole lauluton. Uutta musiikkia näytelmään tekee Lauri Tähkä.

Lauri Tähkän tunnelmia:

– Heli Laaksosen sanoitukset ja hyvä käsikirjoitus innoittivat minut säveltämään esitykseen uusia lauluja. Olemme tehneet Helin kanssa jo 15 vuotta yhteistyötä ja homma oli enemmän kuin luontevaa. Nyt lähdin ensimmäistä kertaa säveltämään Helin tekstiin ja runollinen sanoitus sai tekemään vahvatunnelmaisia biisejä. Oli raikasta tehdä pitkästä aikaa teatterimusiikkia. Hyvä fiilis kaikkiaan!

Eloheinäkesä 15.6.-22.7.2017 Samppalinnan Kesäteatteri, Turku
Lisätiedot: www.samppalinnanteatteri.fi/eloheinakesa