Heli Laaksosen runokiertue ammentaa lounaissuomalaisista perinteistä

Uutiset

Heli Laaksosen kahdeksas runokiertue Aurinkokiarros on kerännyt jo yli 2000 kuulijaa eteläisessä Suomessa – ja kerää vielä lisää, sillä kiertue ehtii marraskuun aikana vierailla Yläneellä, Mynämäessä, Lohjalla ja Tampereella. Pääosassa lavalla on uuden Aurinko. Porkkana. Vesi. -kokoelman runot sekä yleisön suosikkeina aina olleet Helin humoristissävytteiset maailmanmenon päivittelyt.

Lähiseudut tarjoavat jatkuvasti uutta puheenaihetta lavalle: huomaamatta ei jää seitsemän lappilaisen teinin tempaus mahduttautua mopoautoon eikä taannoinen lokalahtelainen laahuksen päälle astuja. Myös visuaalisella ilmeellä on oma merkityksensä. Aurinkokiarroksen lavastus ja puvustus on lounaissuomalaisten kädentaitojen juhlaa.

Laaksosen esiintymisasu on laitilalaisen luotto-ompelijan luomus

Helin laahukselliseen juhlahameeseen on yhdistetty mustaa samettia ja kymmeniä värikkäitä kanavatöitä, joita on kerätty asua ajatellen vuosia kirpputoreilta ja tutuilta. Olkapäätä koristaa esimerkiksi keltainen ruusu, jonka on nuoruudessaan tikannut seinätauluksi Helin naapurinrouva Salme Rauman Lapista.

Aurinkokiarroksen lavastus on kädentaitojen juhlaa

Iloisen kirjavaksi patalapuin päällystetty, runolavalla kierivä jumppapallo on taiteiltu niinikään Rauman Lapissa, sillä naapurikylän Aino armahti runoilijaa ja viimeisteli patalaput huolitellusti pallon päälle.

Taustakankaana kulkee taidenäyttelyssäkin nähty tummanisinisestä sametista ja maitotölkkien muovikorkeista turhaan muovijätteeseen kantaa ottava teos Kätevä lumisade, jonka Laaksonen kokosi Uudessakaupungissa yhdessä äitinsä kanssa. Taustakankaan raudat on teetetty varta vasten Koski TL:n Rannikon pajalla.

Lavan reunalla herättävät huomiota lähes metrin korkuiset aakkoset, joista viimeiselläkin rivillä istuva hahmottaa sanan A U R I N K. Uniikit styrox-aakkoset on teetetty Laitilan Sulotekilla. Laitilalaislähtösiä ovat myös myyntitiskin runoheijastimet, joissa muistutetaan tärkeästä asiasta:
”Älä lue lapsel! Kirjaviissai ain joku riso, lamppa aivo ei rasitu.” Saman tekstin sai Uudessakaupungissa Asmo Hällforsin silkkipainossa teetetty runokassi – ja hitiksi osoittautunut runopipo, joka julistaa oranssein kirjaimin kantajansa laadun ”Vakaa ko kaksjalkkane aaltojakkara”.

-Onko sinulla joskus sellainen ole, että täytyisi pitää sometauko?
Heli Laaksosen Aurinkokiarros-runoilloissa se on mahdollista!

– Ai nii, olen pruukannu näil Aurinkokiarroksil kirjotta somelupaklapui (niil, kenen täyty lähipiiril selittä, mink tähre oli somest pois klo 19-20.45). Joitaki olen jo myäntäny, Heli naurahtaa.

Runokiertueelle osallistuva yleisö mahdollistaa Laaksosen kiertämisen ja työllistää välillisesti monta paikallista yrittäjää. Aurinkokiarros-runoillat jatkuvat seuraavasti:

ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali **
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio **
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali **
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo *
(Tampereen runoillan järjestää Tampere-talo)

Runokeikat klo 19. Liput alk. 25 e + palvelumaksu
Lipunmyynti: (*) Lippupiste / (**) Ticketmaster
Mynämäen runoiltaan lippuja myy myös Mynä-Kukka, Kirkkokatu 1, Mynämäki. Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-15, su 11-15. Mynä-Kukan lipunmyynnissä vain käteismaksu.

– Ettippäi! Aurinkko kohre! Ens viikol vimmal Yläne, Mynämäki, Lohja, Tamperetalo. Sen jälkke. Sen jälkke? Ainaki annan viiren piste vihjeks, et ”olis kiva joskus mennä Laaksose runokiartueel” – sorttiset suunnitelmat kannatta toteutta tänä syksyn, Heli vinkkaa.

Lisätiedot: www.gramofoni.fi/runorundi-heli-laaksonen-aurinkokiarros ja www.hulimaa.fi