Markku Aron 70-v. juhlakiertue jatkuu 1.11. Ylivieskasta

Uutiset

Vaikea uskoa, että urheilullisen, nuorekkaana säilyneen Markku Aron läpimurto suomalaisen populaarimusiikin eliittiin tapahtui jo viitisen kymmentä vuotta sitten lokakuussa 1968 hittisinglellä ”Käyn uudelleen eiliseen” ja että hän täyttää 70 vuotta helmikuussa 2020.

– Tällä pitkän urani ensimmäisellä konserttikiertueella yhdistyvät upealla tavalla niin 50-vuotistaiteilijajuhla kuin henkilökohtainen 70-vuotisjuhlakin, Markku Aro kuvailee.

Markku Aron ”70 vuotta –juhlakiertue” starttasi Joensuusta 12.10. ja käsittää kaiken kaikkiaan 22 konserttia eri puolilla Suomea. Kiertueen finaali nähdään Tampereella 15. päivä joulukuuta.

”Haastavaa, mutta samalla nautinnollista…”

Sympaattinen Markku Aro nauttii siitä, että hänen ikäisilleen artistikonkareille riittää vielä kysyntää. Monien menestyksensä jo 1960- ja 1970-luvuilla vakiinnuttaneiden artistien hitit elävät yhä edelleen vahvasti yleisön muistoissa.

– Nyt juhlakiertueen jo käynnistyttyä tunnelmat ovat aivan mahtavat. Hieno fiilis! Onhan se mahtavaa, kun yleisö yhtyy kertosäkeisiin ja nousee konsertin lopussa seisomaan, taputtaa käsiään ja osoittaa suosiota. Ei sitä ilon ja riemun tunnetta voi sanoin kuvailla.

Kuulostaa varmaan ihan uskomattomalta, mutta kyseessä todellakin on koko pitkän urani ensimmäinen oma konserttikiertue. Keikkoja ja konsertteja olen toki tehnyt enemmän kuin osaan laskea, mutta omaa kiertuetta en ole aikaisemmin tehnyt. Se on haastavaa, mutta samalla hyvin nautinnollista. Konserteissa kaikki onnistumiseen liittyvät musiikilliset, tekniset ja visuaaliset yksityiskohdat näkyvät ja kuuluvat, samoin tietysti mahdolliset erheet. Viihtyisissä ja akustisesti laadukkaissa konserttisaleissa istuva yleisö todella keskittyy kuuntelemaan ja katsomaan esitystä. Ja sehän vaatii myös esiintyjää panostamaan suoritukseensa sata prosenttisesti, Markku Aro kertoo.

– Tällä juhlakiertueella yhdistyvät upealla tavalla niin 50-vuotistaiteilijajuhla kuin henkilökohtainen 70-vuotisjuhlakin. Täytän 70 vuotta 3. päivä helmikuuta 2020, mutta moniin aikalaiskollegoihini verrattuna tunnen itseni vielä poikaseksi, hän jatkaa hymyillen.

Tarinointia ja tuttuakin tutumpia hittejä

Aron hittikappaleet eivät lopu kesken: ”Käyn uudelleen eiliseen”, ”Hyvännäköinen”, ”Moskiitto”, ”Jestas sentään”, ”Ollaan lähekkäin”, ”Oma kultasein”, ”Jestas sentään”, ”Oo – mikä nainen”, ”Katso luontoa ja huomaa”, ”Kaipuu”, ”Anna kaikkien kukkien kukkia”, ”Etsin kunnes löydän sun”, ”Pois sun vien”, ”Kun sä vierelläin sateessa oot” ja ”Loit elämälle pohjaa” sekä sen jälkeen yhteistyössä tuottaja Veikko Samulin kanssa ”Keskiyön aikaan”, ”Ollaan lähekkäin” ja niin edelleen.

Juhlakiertueella soittaa Aron monivuotinen Diesel-yhtye, mutta nyt väkevästi vahvistettuna. Peruskokoonpanoon kuuluvien kosketinsoittaja Taisto Lunkan, kitaristi Timo Yrjänän, basisti Markku Issakaisen ja rumpali Juha Pellisen lisäksi konserttisaleissa nähdään myös huilua, saksofonia ja klarinettia soittava Heikki Pohto sekä yhtyeen kapellimestarina toimiva pianisti, kosketinsoittaja Esa Nieminen. Kummatkin muistetaan muun muassa suositusta BumtsiBum! -ohjelmasta.

Olen iloinen, että sain houkuteltua niinkin kiireiset ja kysytyt huippumuusikot kuin Heikin ja Esan mukaan turneelle. Sanavalmis Esa Nieminenhän tunnetaan myös kokeneena ja menestyneenä säveltäjänä ja levytuottajana, joka tuntee suomalaisen musiikin historian juurta jaksain. Niinpä me Esan kanssa laulujen lomassa myös jutustelemme, tarinoimme ja muistelemme suomalaisen pop- ja iskelmämusiikin vaiheita vuosien varrelta. Se on hauskaa ja mielenkiintoista, Aro sanoo.

Uran lopettamista juhlavuoden jälkeen Aro ei ole harkinnut.

– Näillä näkymin se tulisi olemaan ylivoimaisen vaikea päätös. Minä nautin esiintymisestä ja keikoilla käymisestä. Keikkailusta on tullut niin oleellinen osa elämääni näiden 50 vuoden aikana. Miten siitä voisi ainakaan kokonaan luopua? Ehkä sitten joskus myöhemmin voisi harkita keikkatahdin hidastamista, mutta ei missään nimessä vielä lähiaikoina,
Markku Aro sanoo topakasti.

Juhlakiertue jatkuu seuraavasti:
Pe 01.11. Kulttuurikeskus Akustiikka, Ylivieska
La 02.11. Madetojan Sali, Oulu
Su 03.11. Verkatehdas, Hämeenlinna
Pe 15.11. Teatteri Provinssi, Salo
La 16.11. Tapiolasali, Espoo
Su 17.11. Järvenpäätalo, Järvenpää
Pe 22.11. Risto Ryti sali, Huittinen
La 23.11. Hyvinkääsali, Hyvinkää
Su 24.11. Lappeenranta-Sali, Lappeenranta
La 30.11. Rauma-Sali, Rauma
Su 01.12. Promenadikeskus, Pori
La 07.12. Mikaelisali, Mikkeli
Su 08.12. Kulttuuritalo, Helsinki
La 14.12. Turun konserttitalo, Turku
Su 15.12. Tampere-talo, Tampere