Markku Uhlbäckiltä uusi sinkku – Fantasiaa

Uutiset

Markku Uhlbäck on syntyjään Kuhmosta, mutta sittemmin kuopiolaistunut luokanopettaja-laulaja. Seinäjoen Tangomarkkinoiden myötä mies on noussut koko kansan tietoisuuteen, sillä vuosina 2016 ja 2017 Markku sijoittui tangolaulukilpailussa toiseksi. Markku on jo pienestä pojasta pitäen haaveillut sekä opettajan että laulajan työstä. Molemmat haaveet ovat toteutuneet. Talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11.2018 julkaistiin Markun ensisinkku Elämää juoksuhaudoissa. Sinkun prosessi oli tuskallinen, koska Markku ei halunnut ensilevyttää “mitä tahansa”. Tuo laulu käveli häntä vastaan, otti kädestä ja vei mukaansa.

– Näin jälkikäteenkin olen äärettömän ylpeä siitä, että sain antaa ääneni tuolle pysäyttävälle sota-ajan laululle juuri niin verestävän dramaattisesti kuin tein, Markku miettii.

Mikä on seuraava siirto

Vaihtoehtoina olivat joko uudelleenversiointi jo olemassa olevasta laulusta tai aivan uuden luominen.

Tiesin, että valitsenpa kumman tahansa tien, palaan näistä toiseen ennen pitkää joka tapauksessa. Tiesin myös, että koska ensimmäinen sinkkuni oli aiheeltaan, tunnelmaltaan ja temmoltaan hidas ja raskaskin, tämä toinen sinkkuni tulisi olemaan vauhdikas. En ole koskaan suostunut tulla kahlituksi vain tiettyyn genreen tai muottiin. Olen ottanut itselleni vapauden yhtälailla nostattaa bileet kattoon kuin vaikka herkistyä hengellisten laulujen äärelle.

Olen luottanut aina sisäiseen ääneeni. Niin myös nyt. Otin yhteyttä Poprock Musiikkitalon Tommi A. Ahoseen syyskuun lopulla 2019. Kerroin visioistani ja Tommi oli heti messissä. Hyvin nopeasti päädyimme yhteisymmärrykseen, että lähdemme työstämään juuri tätä biisiä, Fantasiaa. Olin siitä jo tovin unelmoinut, mutta aika ei aiemmin ollut kypsä, ei ollut oikeat tekijät ympärillä eikä taiteellisen visioni ymmärtäjää. Tommi tiesi heti, mitä hain. Tanssipaikkatanssittavaa mutta kuitenkin popahtavaa, modernia mutta toisaalta säilyttäen vanhaakin saundimaailmaa, vähän hämyistä ja salaperäistä, ja loppukädessä täyttä tykitystä, Markku kertoo.

Miksi Fantasiaa?

Olen pienestä asti ollut suuri euroviisufani. Ensimmäiset viisumuistoni ulottuvat vuoteen 1990, kun Italia ja Toto Cutugno valloitti Euroopan laululla Insieme: 1992. Olin tuolloin 7-vuotias. Siitä asti viisut ovat kulkeneet mukanani. Ja kun kerran tekemään lähtee, miksei samantien lähtisi versioimaan sitä kaikkein parasta, sillä Fantasiaa on mielestäni kirkkaasti kaikkien aikojen tykein suomalainen euroviisu. Kari Kuusamon sävelin ja veikeiden Kaisu Liuhalan sanoin Ami Aspelund hurmasi suomalaiset ja osin Euroopankin 11. sijallaan ja 41 pisteellään. Vuosi oli 1983, sama kuin syntymävuoteni. Laulun ensiesitys Ylellä koettiin 28.1., tällä samaisella sinkkuni julkaisun päivämäärällä. Olin tuolloin kolmiviikkoinen vastikään maailmaan putkahtanut lapsi, maailmaa hämmästellen, elämä edessä. Kuka olisi tuolloin tiennyt, että versioisin tämän samoihin aikoihin syntyneen upean teoksen joku päivä itse. Nyt jälkikäteen on helppo sanoa, että tämäkin laulu käveli minua vastaan ja suorastaan patisti minua levyttämään sen kaikkine suorine merkkeineen.

Viisufanit ovat tietoisen intohimoisia fanaattisuudessaan. En pelkää sinkkuni vastaanottoa siltäkään osin. Ajattelen, että tämä mestariteos ansaitsee tulla kuulluksi myös vuonna 2020, ettei sitä vahingossakaan unohdettaisi, Markku jatkaa.

Kuuntele Markun uutuus!
Fantasiaa YouTube Spotify