Marko Maunukselalle Suomen Musiikintekijöiden Pro Musiikintekijät –kunniamaininta

Uutiset

Suomen Musiikintekijät ry haluaa vuosittain kiittää tahoa, joka on toiminnallaan edistänyt suomalaisen kevyen musiikin asemaa. Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja, sanoittaja-laulaja Kaija Kärkinen korostaa, että kunniamaininnalla halutaan kiittää Yleä musiikin erikoisohjelmista ja radiotoimittajien musiikkivalintoja.  

Yle on suomalaisille musiikintekijöille tärkeä. Haluamme siksi nostaa esiin viisi Ylen toimittajaa, jotka omissa ohjelmissaan soittavat sellaista suomalaista musiikkia, jota ei juurikaan kuule Ylen normaalissa ohjelmavirrassa, puhumattakaan kaupallisten radiokanavien soittolistoista, Kärkinen sanoo ja toteaa radiotoimittajien valintojen mahdollistavan kuulijoilleen uuden musiikin löytämisen.

– Nämä toimittajat vievät kuulijansa löytöretkelle niin uuteen kuin vanhempaankin musiikkiin, jonka olemassaolosta kuulijalla ei välttämättä ole aikaisempaa tietoa, eikä hän ole siis sellaisesta tiennyt pitävänsä. Näin he toteuttavat omalta osaltaan Ylen julkisen palvelun tehtävää tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista ja kulttuurista moninaisuutta,
Kärkinen jatkaa.

Toimittaja Marko Maunuksela on otettu kunniamaininnasta.

Tuntuu kyllä ehdottoman upealta saada tällainen tunnustus. Tieto kunniamaininnasta tuli syksyn kiireisimpään aikaan kun aikataulut omien keikkojen sekä radiotyön osalta oli äärimmäisen tiukilla. Tieto tunnustuksesta antoi hurjasti lisäboostia syksyn tekemisiin ja kiireisiin. On etuoikeutettua saada olla tekemässä suomalaisille radion kuuntelijoille ja kotimaisen musiikin ystäville ohjelmaa, jossa kuuluu ja tuntuu vahvasti suomalaisuus. Olen usein sanonut juonnoissanikin, että näillä tunneilla kuunnellaan juuri sitä kotimaista musiikkia, jonka me olemme luoneet ja joka on muovannut meistä tällaisen pohjolan kansan mitä nyt olemme.

Meidän musiikkikulttuurimme yksi osahaaroista, iskelmämusiikki on lopulta tarvinnut kaikki ne hitit ja hutit, että olemme juuri tässä tilassa, missä nyt olemme. Ei ole olemassa hyvää tai huonoa musiikkia. On olemassa vain musiikkia. Ja uuttakin iskelmää tehdään edelleen hyvin paljon.

Tanssi-iskelmä ja ns. perinteinen iskelmä ei tänä päivänä kovin paljoa valtamedioissa näy, vaikka tanssikulttuuri ja tanssimusiikki on hyvin suosittua edelleen tanssilavoilla. Tässä on mielestäni hyvin suuri ristiriita. Tämä minulle myönnetty tunnustus kertoo, että myös suomalaiset musiikintekijät ovat kanssani samoilla linjoilla, että tämä musiikin osa-alue, jota omalla ohjelmallani edustan, pitää pysyä hengissä ja päästä jopa enemmän esille. Me suomalaiset olemme muutakin kuin pop.

Minulla on suomen kansalta vahva tuki omaan tekemiseeni. Tiedän, että Paikka auringossa – lauluja Pohjantähden alta – ohjelmaa kuunnellaan paljon. Olen musiikkiohjelman toimittajana erittäin otollisessa tilanteessa, koska tapaan omilla keikoillani useita kertoja viikossa valtavan määrän kuulijoita, jotka antavat suoraa palautetta omasta ohjelmastani. Hyvin selväksi on tullut se, että se musiikki mitä soitan ei ole yksin tärkeää, vaan vähintäänkin yhtä tärkeässä roolissa on myös tarinat laulujen takaa, ja tarinat artisteista. Tarinat yleensäkin ihan kaikesta, joskus ihan arkisesta elämästä.

Kiitos Suomen Musiikintekijät ry antamastanne tunnustuksesta!
________________________________________________________________
Pro Musiikintekijät -kunniamaininta jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on edistänyt suomalaisen kevyen musiikin asemaa. Kunniamaininta ei sisällä rahallista arvoa. Tänä vuonna kunniamaininnan saivat viisi Ylen radiotoimittajaa: Marko Maunuksela, Susanna Vainiola, Tuuli Saksala, Teppo Vapaus ja Miikka Koivisto.

Suomen Musiikintekijät on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää suomalaisten ammattimaisesti toimivien säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien taloudellisia ja ammatillisia etuja, yhteiskunnallista arvostusta sekä yhteisöllisyyttä. Yhdistys on perustettu vuonna 1954, ja sillä on yli 1000 jäsentä.