Näin rakentuu Heli Laaksosen Aurinkokiarros-runokiertue

Uutiset

Enää on vajaa kuukausi Aurinkokiarroksen ensi-iltaan ja vallalla on odottava tunnelma. Paljon tehdään töitä, jotta kokonainen kiertue saadaan viimeistä piirtoa myöden valmiiksi. Suunnittelu on aloitettu jo kuukausia sitten ja nyt loppusuoralla hiotaan kaikki kohdilleen.

Kiertue esittelee runoutta vahvan elämänmakuisesti. Ihminen, luonto, elämänviisaus, suuret tunteet ja huumori on taitavasti kääritty puolitoistatuntiseen pakettiin.

– Koko syksyn olen koonnu ajatuksi, sutkauksi ja runotunnelmi teitteni varsilt. Siin samas ko noukin pualukoi ja vaeltelen kanttarellipoluil, ajattelen yleisön viihryttämist ja koitan keksi täst elämäst ja mailmanmenost sattuvi sanoi.

Aurinkokeika alku o jo keksitty. Olen saanu sin ihkaoikian, iha munt varte sovitetun karjankutsuhuuron huikkama itteni laval. Loppurunoki o jo varma. Se on mul ittelleni ton kokoelman tärkein runo, mikä loppu sanoihi:
aurinko, porkkana, vesi. Yleisöki ratkase omalt osaltas keikan suunnan. Mul on taas runotoivepurkki siin kirjatiskin tianoil, ja sin saa kraapusta, mink runon tahtois kuulla. Ei se niin tarkka ol, muistak runon nimeäkä. Mää olen kova poik arvailema.
“- se simmone, misä on pinkit alushousut ja suamenpystykorvan hymy…
Hjuu, Mummuks tahtomine!”,
Heli valottaa.

Visuaalisuus on tärkeä osa runokiertuetta. Yleisö osaa odottaa mielenkiinnolla, millainen esiintymisasu sanamaijallamme esiintymislavalla on. Heli on tunnettu siitä, että asuilla on aina oma viestinsä, väriä ja iloisia yllätyksiä. Puhumattakaan lavastuksista, niihin on todella heitetty luovuutta peliin.

– Runokeikkavaate o luatto-ompelijan käsis parhaillas, ja se valmistu kyl lokakuun pualväliks. Asust tuleki nii jännä, et sen rinnal kalpene Mäkimattilan Kyästin kesähousutki! Se on monikymmenosane ja tuhatvärine. Siin o laahus ja miljoona ristipisto, uskokte? No, ken tule, se näke!

Lavastuksen keksisin yhtäkki. Siin on uut, vanha ja sinist. Sametti ja maitotölkin korkei, kirjaimi ja kattiloi. Aurinko. Porkkana. Vesi. -kirjas on vaihtelevi tunnelmi, kirkkaist ja ilosist tummanpuhuvi. Lavastuksenki täyty mukauttu niihi – ja valoil saa aikaseks monelaist. Sama valomiäs o ääniteknikkona, ja meijän kiartueel on tunnetust ammattimaine äänentoisto, Heli jatkaa.

Yllätysnäyttely kiertueella

Heli on viime vuosina pitänyt useita taidenäyttelyitä ja hänen teoksiaan on ihailtu ja kiitelty. Aurinkokiarros pääsee osalliseksi monitaiturimaisen Helin taiteesta, sillä runokiertueella yleisölle on tarjolla myös pienimuotoinen taidenäyttely. Toki mukana on myös elokuussa julkaistu uutuus Aurinko. Porkkana. Vesi. -kirja (WSOY), joka on pohjana kiertueen elämänmakuiselle runoudelle.

– Aurinkokiarrokse erikoisuus on kiärtävä tairenäyttely. Mul on ollu viime vuasin ussempiki maalausnäyttely eri pualil Suame – ja nyy päätin otta osan töist mukka kiärtämä. Olen rakennuttanu pyäril kulkevan seinämän,
mihe saan kiinnitetty ainakin kymmene eri teost. Se pystytetä sit keikkapaika aula, nii et neki saava hyvi ajan kuluma, kenel o hyvä tapa tulla ain tuntti ennen tilaisuure alkku paikal. Olen suunnitellu samas tairearpajaisten pitämist.

AURINKOKIARROS-kiertuelista

to 17.10. JÄRVENPÄÄ, Järvenpää-talo *
pe 18.10. LOIMAA, Metsämaa, Kalliohovi **
la 19.10. LAHTI, Konserttitalo **
su 20.10. KUUSANKOSKI, Pato Areena **
ma 21.10. SALO, Kulttuuritalo KIVA **
ti 22.10. PORI, Promenadikeskus **
ke 23.10. TURKU, Turun VPK:n talo **
su 27.10. HÄMEENLINNA, Verkatehdas **
ti 29.10. HELSINKI, Savoy-teatteri *
ti 19.11. YLÄNE, Yhtenäiskoulu, juhlasali **
ke 20.11. MYNÄMÄKI, Lukio **
to 21.11. LOHJA, Laurentius-Sali **
pe 22.11. TAMPERE, Tampere-talo *

Runokeikat klo 19.

Lipunmyynti:
(*) Lippupiste / (**) Ticketmaster

Mynämäen runoiltaan lippuja myy myös:
– Mynä-Kukka, Kirkkokatu 1, Mynämäki
Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-15, su 11-15
Mynä-Kukan lipunmyynnissä vain KÄTEISMAKSU!

Kiertueen ikäraja 12 v.