SMOrk 2019 – I. Neitoset, II. Särmä

Uutiset

Tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMOrk kisailtiin nyt kolmatta vuotta Seinäjoen Tangomarkkinoilla. 13. heinäkuuta voiton vei Neitoset, joka on ensimmäinen pelkästään naismuusikoista koostuva voittajaorkesteri kilpailun historiassa. Toiseksi kilpailussa tuli Särmä.

Voittajayhtyeen jäsenet kyynelehtivät onnesta tuloksen kuultuaan.

Olen aivan sanaton. Hengitämme iskelmämusiikkia ja tämä on mieletön tunnustus työstä, jota me kaikki olemme tehneet lapsesta lähtien. Lupaamme levittää musiikin ilosanomaa kaiken ikäiselle yleisölle, summasi orkesterin laulaja Marja Pisilä koko yhtyeen tuntoja.

Ensimmäistä kertaa kilpailun tuomaristossa toiminut, vuoden 2014 Tangokuningas Teemu Roivainen oli hämmästynyt kilpailun korkeasta tasosta.

Olen itse kasvanut bändimusisoinnin parissa, joten minulle oli suuri intohimo toimia juuri tässä kilpailussa valitsemassa voittajaa.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut, Finlanders -yhtyeen perustajajäsenenäkin tunnettu Jussi Lammela kertoi, että päätös ei tällä kertaa ollut helppo.

Kilpailun tasaväkisyydestä kertoo paljon se, että jouduimme semifinaalivaiheessa turvautumaan suljettuun lippuäänestykseen ratkaisun saamiseksi.

Toiseksi kisassa tulleessa turkulaisessa Särmässä on todellakin särmää, eikä hopee oo mitenkään häpee. Ryhmä on herättänyt huomiota myös toimimalla LOVE Band -nimellä keikkatauolta palanneen tangokuningas Aki Samulin yhtyeenä. 

Olemme keikkailleet vapusta saakka huippukuninkaan kanssa ja meininki on ollut lavoilla ihan huikea. Moni asia on kehittynyt todella paljon siitä mistä aloitettiin, Särmän laulaja Tino Ahlgren kertoo.

Tangokuningas Aki Samuli kertoo ottaneensa täysin tietoisen riskin, jäädessään keikkatauolle ja palatessaan lavoille ottamalla yhtyeeseensä kokemattomia, mutta nuoria ja energisiä soittajia.

– Riskinotto kannatti, meillä on älyttömän hyvä henki ja olemme kehittyneet porukkana tosi paljon. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat isoja ja selkeitä, Aki Samuli valottaa.

Kerrottakoot tässä samalla, että Särmä on nyt virallisesti LOVE – rakkausorkesteri.

Kilpailusta putosi aiemmin Weranta ja Patajätkä -yhtyeet. Yleisöä rivakasti tanssittaneen kilpailun juonsi vuonna 2017 SMOrk-kilpailun voittaneen Tanssiorkesteri Kaihon riveistä tuttu Tuomas Salminen.

SMOrk:n tuomariston juhlavuonna muodostivat vuoden 2014 Tangokuningas Teemu Roivainen, Radio Pookin juontaja Marja Ollakka, Auran Nuortentalon ohjelmavastaava ja puheenjohtaja Ville Mäkelä, tanssi- ja viihdekeskus Ruusulinnan toimitusjohtaja Marika Plaketti, Kullervo Linnan Säätiön edustajana kirjailija-toimittaja ja suomalaisen viihteen historioitsija Maarit Niiniluoto sekä tuomariston puheenjohtaja ja muusikko Jussi Lammela.

Tanssiorkestereiden SM-kilpailun järjesti yhteistyössä Gramofoni Oy ja Seinäjoen Tangomarkkinat Oy. Kilpailujohtajana toimi Krista Westerlund (Gramofoni Oy) ja kilpailun suojelijana Tangokuningas Kyösti Mäkimattila. Tänä vuonna stipendin voittajaorkesterille jakoi Kullervo Linnan Säätiö.