Vankilasellissä syntynyt laulu yhdisti rockin kummisedän Remun ja tangokuningatar Maria Tyysterin

Uutiset, Yleinen

Tammikuussa kunnioitettavat 74 vuotta täyttäneen suomalaisen rockin kummisedän Remu Aaltosen ja Säkylästä kotoisin olevan vuoden 2014 tangokuningattaren Maria Tyysterin levyttämä kantrihenkinen duettoballadi ”Kenen yhden vaan” on osoitus kohtalon voimasta.  

KENEN YHDEN VAAN
Spotify
ISRC-koodi: FIAXK2200002  
Säv. Remu Aaltonen
San. Remu Aaltonen
Sov. Aukusti Koivisto, Hannu Sormunen & Remu Aaltonen  
Äänitys: Aukusti Koivisto / VK Studio, Pälkäne, Hannu Sormunen / Aspen Ranch Studio
Miksaus: Hannu Sormunen / Aspen Ranch Studio
Tuotanto: Hannu Sormunen & Aukusti Koivisto
Masterointi: Pauli Saastamoinen / Finnvox  

”Kirjoitin sanat poltetuilla tulitikuilla paperille…”  

Remu Aaltosen säveltämä ja sanoittama ”Kenen yhden vaan” on syntynyt Katajanokan vankilan sellissä 1980-luvulla. Kyseessä on Remun ensimmäinen suomenkielinen sanoitus.  

”Olin silloin kahdeksan kuukautta lusimassa sellissä täysin yksin, hyräilin päässäni melodioita ja kirjoittelin biisien sanoja. Nuppi oli kovilla, mutta se kasvatti luonnetta. Pyysin vartijoilta kynää, mutta en saanut. Sanoivat, että ”tää ei oo mikään yliopisto”. En halunnut hyvän tarinan menevän hukkaan, joten kirjoitin sanat poltetuilla tulitikuilla paperille”, Remu muistelee.  

Remun tulkitsema alkuperäinen ”Kenen yhden vaan” –levytys löytyy ”Vilkuilevat silmät” –nimiseltä maxi-EP-levyltä vuodelta 1985. Kyseessä on Remun pitkän uran ensimmäinen suomenkielinen äänitejulkaisu.    

”Ei voinut olla mahdollista, että Remu Aaltonen soittaa minulle”  

Maria Tyyster muistetaan vuoden 2014 Tangokuningattarena. Iskelmän lisäksi mielellään kantri- ja pop-musiikkia esittävä Maria on keikkaillut ahkerasti ympäri maata jo viitisentoista vuotta.  

– ”Kymmenisen vuotta sitten minulla oli kavereiden kanssa bändi nimeltä Ruhtinaat, jonka ohjelmistossa oli paljon Hurriganes-klassikoita. Olen aina ollut hillitön Hurriganes-fani. Tyttäreni Mona on syntynyt samana päivänä kuin edesmennyt Hurriganes-basisti Cisse Häkkinen ja nimetty Hurriganesin levyttämän ”Pretty Mona” –kappaleen mukaan. Ja sen verran olin Remun ennen yhteistä levytystä tavannut, että nimmarin olin häneltä aikoinaan saanut. Minä siis tunsin Remun, mutta hän ei tuntenut minua”, Maria kertoo.

Marraskuussa 2021 Maria Tyyster julkaisi omakustannealbumin nimeltä ”Uuden aamun lauluja”, jossa oli versio Mariaa koskettaneesta ”Kenen yhden vaan” –kappaleesta. Maria lähetti albumin Remulle kiitokseksi ja kunnianosoitukseksi, mutta ei millään muotoa osannut odottaa palautetta. Remu oli kuunnellut albumin tarkkaan, kaivanut tietoonsa Marian yhteystiedot ja soittanut hänelle.

– ”Ensimmäiseen tuntemattomasta numerosta minulle tulleeseen soittoon en edes vastannut. Tarkistin numeron numerotiedustelusta, mutta en edes ”Henry Aaltonen” –nimenkään nähtyäni tajunnut, että kyseessä oli Remu. Ei voinut olla mahdollista, että Remu Aaltonen soittaa minulle. Puhelinvastaajasta löytyi kuitenkin viesti: ”Remu täs moi! Soita ku ehdit!” Ajattelin, että tässä on nyt kyllä kohtalon voimaa Giuseppe Verdin saman nimistä oopperaa lainatakseni.” 

Remu oli vastannut Marian puheluun ja kertonut tykästyneensä Marian levyttämään versioon hänen kappaleestaan. Hän halusi tehdä kappaleesta yhdessä Marian kanssa singlenä julkaistavan ”villin” duettoversion. Studioon piti päästä jo seuraavalla viikolla, sillä Remu oli päättänyt lähteä jouluksi etelään lomailemaan.  

Äänitteen tuottajaksi valikoitui Remu Plays Hurriganes -yhtyeessäkin soittava Remun luottomies Hannu Sormunen, jonka Aspen Ranch Studiossa, Nurmijärvellä levytys toteutettiin. Hannu Sormunen soittaa baritoni- ja sähkökitaraa, Aukusti Koivisto kitaraa ja pedalsteeliä, Juho Kulmala bassoa ja Heikki Sandrén rumpuja.  

– ”Hannu kertoi minulle, että kun Remu johonkin ryhtyy, niin sitten mennään, eikä meinata. Se tuli minullekin nopeasti selväksi”, 
Maria naurahtaa.  

– ”Oli mahtavaa seurata Remun työskentelyä studiolla. Hän näki kokonaisuuden alusta loppuun ja opasti huolellisesti. Hienointa oli se, että hän neuvoi unohtamaan kaikki ”säännöt” ja vetämään vain rennosti. En jännittänyt laulamista, koska hän selvästi luotti minun tekemiseeni. Arvostin sitä kovasti.”  

Maria kuvailee Remua todelliseksi herrasmieheksi, hurmaavaksi, vitsikkääksi, rohkeaksi ja kannustavaksi.  

– ”Remun elämänasenne on aivan uskomaton. Studion tietokone hidasteli ja latasi turhan pitkään. Sormusen Hannu ihmetteli sitä hieman kärsimättömänä,  mutta Remu kommentoi tyynenä, että ”anna olla ihan rauhassa, universumi puuttuu peliin”. Silloin ymmärsin, että voi kun olisi tuollainen asenne elämään. Kyllä kaikki järjestyy… ”